Centre |
Facultat de Medicina i Odontologia |
Departament |
Medicina |
Professor responsable |
Sin datos cargados |
Met. Docent |
Classes teòriques i seminaris |
Met. Avaluació |
Es realitzarà un examen tipus test de 50 preguntes de resposta múltiple, amb només una resposta vàlida. Para presentar-se a l’examen es requisit imprescindible haver realitzat el treball de camp sobre l’estudi crític i analític de qualsevol grup d’aliments |
Bibliografia |
Esquemas clínico-visuales en nutrición. J.Fco. Martínez-Valls. Madrid, Harcourt 1998 Nutrición y alimentación humana. J. Mataix Verdú. 1ª Edición. Madrid, Ergon 2002 Nutrición y dietética clínica. J. Salas Salvadó. 1ª Edición. Barcelona, Doyma SL 2000 Manual Básico de Nutrición Clínica y Dietética. Ed. Generalitat Valencia. Consellería de Sanitat.2000 |
Continguts |
Principis generals: Planificació alimentaria. Necessitats i recomanacions nutricionals. Piràmide nutricional. Importància de la dieta en relació amb la salut. La dieta en la prevenció de la malaltia. Estructura, metabolisme i funció dels nutrients: Hidrats de carboni i fibra, proteïnes, grassa, vitamines, electròlits i aigua, minerals i elements traça. Aspectes bromatològics dels nutrients: Classificació d’aliments i nutrients. Grups d’aliments. Taules de composició d’aliments. Estabilitat dels aliments i mètodes de conservació. Additius, adulteracions i contaminació d’aliments. La cadena alimentaria. Efectes adversos dels aliments. Nutrició en estats fisiològics: Infància i adolescència, embaràs i lactància, nutrició i esport, nutrició en geriatria Nutrició terapèutica (Dietoteràpia): Dietoteràpia hospitalària: Modificació de la textura (dietes líquides, blanes,..), control de l’energia (dietes hipocalòriques, VLCD,..), control en la ingesta de carbohidrats (glucosa, fructosa,..), control de la ingesta proteica (insuficiència renal, hepatopatíes,..), control en la ingesta de grasses (dislipèmia, adrenoleucodistrofia,..). Nutrició artificial: Nutrició enteral, parenteral, nutrició a domicili,.. Al•lèrgia alimentaria:Restricció en histamina, tiramina, glutamat,.. |
Objetius |
Adquirir coneixements sobre la importància d’una adequada alimentació i nutrició, diferenciant ambdós conceptes; conèixer en profunditat les diferents nutrients i la seua utilització en estats fisiològics (dietètica) i pedològics (dietoteràpia). Conèixer l’estat nutricional de nostra població, i les pautes a seguir per a corregir estats de malnutrició per excés o per defecte. |
URL de Fitxa |