Inici > Primer i segon cicle > Titulació > Assignatura > Fitxa tècnica

Fitxa tècnica d'una assignatura en una titulació

8820 Dietoteràpia - LL.MEDICINA 99


Centre
Facultat de Medicina i Odontologia
Departament
Medicina
Professor responsable
Sin datos cargados
Met. Docent
Classes teòriques i seminaris
Met. Avaluació
Es realitzarà un examen tipus test de 50 preguntes de resposta múltiple, amb només una resposta vàlida. Para presentar-se a l’examen es requisit imprescindible haver realitzat el treball de camp sobre l’estudi crític i analític de qualsevol grup d’aliments
Bibliografia
Esquemas clínico-visuales en nutrición. J.Fco. Martínez-Valls. Madrid, Harcourt 1998
Nutrición y alimentación humana. J. Mataix Verdú. 1ª Edición. Madrid, Ergon 2002
Nutrición y dietética clínica. J. Salas Salvadó. 1ª Edición. Barcelona, Doyma SL 2000
Manual Básico de Nutrición Clínica y Dietética. Ed. Generalitat Valencia. Consellería de Sanitat.2000
Continguts
Principis generals: Planificació alimentaria. Necessitats i recomanacions nutricionals. Piràmide nutricional. Importància de la dieta en relació amb la salut. La dieta en la prevenció de la malaltia.
Estructura, metabolisme i funció dels nutrients: Hidrats de carboni i fibra, proteïnes, grassa, vitamines, electròlits i aigua, minerals i elements traça.
Aspectes bromatològics dels nutrients: Classificació d’aliments i nutrients. Grups d’aliments. Taules de composició d’aliments. Estabilitat dels aliments i mètodes de conservació. Additius, adulteracions i contaminació d’aliments. La cadena alimentaria. Efectes adversos dels aliments.
Nutrició en estats fisiològics: Infància i adolescència, embaràs i lactància, nutrició i esport, nutrició en geriatria
Nutrició terapèutica (Dietoteràpia):
Dietoteràpia hospitalària: Modificació de la textura (dietes líquides, blanes,..), control de l’energia (dietes hipocalòriques, VLCD,..), control en la ingesta de carbohidrats (glucosa, fructosa,..), control de la ingesta proteica (insuficiència renal, hepatopatíes,..), control en la ingesta de grasses (dislipèmia, adrenoleucodistrofia,..).
Nutrició artificial: Nutrició enteral, parenteral, nutrició a domicili,..
Al•lèrgia alimentaria:Restricció en histamina, tiramina, glutamat,..
Objetius
Adquirir coneixements sobre la importància d’una adequada alimentació i nutrició, diferenciant ambdós conceptes; conèixer en profunditat les diferents nutrients i la seua utilització en estats fisiològics (dietètica) i pedològics (dietoteràpia). Conèixer l’estat nutricional de nostra població, i les pautes a seguir per a corregir estats de malnutrició per excés o per defecte.
URL de Fitxa