Inici > Primer i segon cicle > Titulació > Assignatura > Fitxa tècnica

Fitxa tècnica d'una assignatura en una titulació

8335 Nutrició i Bromatologia - LL.FARMÀCIA 99


Centre
Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
Departament
Medicina Prev. i Salut Púb., C. Aliment., Toxic. i Med.Legal
Professor responsable
F8082 - JORGE MAÑES VINUESA
Met. Docent
Classes teòriques en aula, on s'utilitzaran els materials audio visuals disponibles i on s'estimularà la participació activa dels estudiants. S'inclouen classes pràctiques obligatòries en el laboratori i aula de informàtica. Les tutories permeten individualitzar la docència.
Met. Avaluació
Assistència a pràctiques obligatòria i presentació del quadern. Valoració de l'actitud de l'estudiant durant les pràctiques. Examen escrit del programa teòric (75 % de la puntuació) i pràctic (25 % de la puntuació). Aprovat amb qualificació igual o superior a 5/10.
Bibliografia
-Cervera P., Clapés J., Rigolfas R. Alimentació i Dietoterapia (Nutrició aplicada a la salut i enfermetat). 3ª ed. Mc Graw-Hill Interamericana. Madrid (1999).
-Mataix J. Nutrición para educadores. 2ª ed. Díaz de Santos. Madrid 2005.
-Soriano JM. Nutrición básica humana. Universitat de València 2006.
-Cameán A. y Repetto M. Toxicología Alimentaria. Díaz de Santos. Madrid 2006.
-Mataix J. Tablas de composición de alimentos. 4ª ed. Universidad de Granada 2003.
-Kuklinski C. Nutrición y Bromatología. Omega. Barcelona (2003).
-Matissek R., Schnepel F., Steiner G. Análisis de los alimentos. Fudamentos- Métodos-Aplicaciones. Acribia. Zaragoza (1998).
-Mataix J. Nutrición y Alimentación Humana. Ergon. Madrid 2002.

Continguts
Nutrició i dietètica humanes concepte, bases i fonts bibliogràfiques.
Necessitats, ingestes recomanades, objectius nutricionals i guies dietètiques.
Necessitats energètiques, plàstiques i protectores. Aliments i nutrients. Hidrats de carboni, proteïnes, lípids, aigua, vitamines i minerals: classificació, funcions, requeriments, recomanacions i fonts dietètiques.
Alimentació saludable: suficiència, equilibri i adequació. Elaboració d'una dieta suficient i equilibrada. Els aliments com a font de nutrients. Grups d'aliments. Taules de composició dels aliments.
Avaluació de l'estat nutricional. Mesures antropomètriques.
Alimentació en les diferents etapes de la vida: dona embarassada i lactant, infància, adolescència, adults i majors.
Aspectes sanitaris i analítics dels aliments.
Seguretat dels aliments. Tòxics intrínsecs. Contaminació abiótica i biótica dels aliments.
Manipulació dels aliments. Traçabilitat. Anàlisi de perills i punts crítics de control (APPCC).
Alteracions bioquímiques dels aliments (enfosquiment enzimàtic i no enzimatic i oxidació dels greixos). Additius alimentaris: concepte, classificació i avaluació toxicològica.
Legislació alimentaria. Mètodes oficials d'anàlisi. Anàlisi de la composició centesimal: Humitat, hidrats de carboni, greixos, proteïnes, fibra i cendres. Avaluació de la qualitat global d'un aliment.
Objetius
Conèixer les necessitats nutricionals de l'organisme i els nutrients que les satisfan. Les taules de composició dels aliments. Les característiques de l'alimentació humana en les distintes etapes de la vida i en trastorns relacionats amb l'alimentació. Els principals responsables (biòtics i abiòtics) de la toxicitat dels aliments i les formes de prevenir les intoxicacions. Interpretar la legislació en tots els aspectes relacionats amb els aliments. Formar en les anàlisi fisico-químiques dels nutrients i contaminants en matèries
primeres i aliments.
URL de Fitxa