Inici > Primer i segon cicle > Titulació > Assignatura > Fitxa tècnica

Fitxa tècnica d'una assignatura en una titulació

12054 Filosofia del Dret - LL.DRET 2001


Centre
Facultat de Dret
Departament
Filosofia del Dret, Moral i Política
Professor responsable
Sin datos cargados
Met. Docent
TEÒRIQUES
Format de lliçons magistrals amb orientació participativa, sense oblidar la remissió a manuals o a materials de diversa mena i la utilització d'altres dinàmiques adients per a la comprensió dels continguts.
PRÀCTIQUES
Basades en la discussió de texts o altres materials.
Met. Avaluació
Examen Final - -Es valoraran els coneixements adquirits, la capacitat de relacionar els continguts dels temes del programa i la utilització adequada del llenguatge, tant general com específic.

Bibliografia
BALLESTEROS, J., Sobre el sentido del Derecho. Introducción a la Filosofía jurídica, Madrid, Tecnos, 2001
BALLESTEROS, J., Postmodernidad: decadencia o resistencia, Madrid, Tecnos, 2000.
OLLERO, Andrés, ¿Tiene razón el derecho?, Madrid, Congreso de los Diputados, 1996.
RODRÍGUEZ PANIAGUA, J.M., Historia del pensamiento jurídico (Madrid, Universidad Complutense, 1998).
ZAGREBELSKY, G., El derecho dúctil. Ley, derechos, justicia (Madrid, Trotta, 1995).
Continguts
¨ Recapitulació sobre el concepte de dret. El fenomen jurídic. Ontologia jurídica i perspectiva antropològica. Axiologia jurídica i teoria de la justícia.
¨ El pensament jusnaturalista abans de la Codificació. Filosofia grega. Escolàstica medieval. Humanisme i Reforma. El jusnaturalisme racionalista. La gènesi del pensament jurídic modern (ss. XVII I XVIII): factors culturals, polítics i econòmics.
¨ La filosofia jurídica del s. XIX. La tradició francesa: Codificació i Escola de l'exegesi. La tradició germànica: de l'Escola històrica a la Jurisprudència de conceptes i la reacció antiformalista. La tradició anglesa: el sistema de Common Law, la filosofia utilitarista i la Jurisprudència analítica. Recapitulació sobre la concepció decimonònica del dret.
¨ La filosofia jurídica del s. XX. El normativisme de H. Kelsen. El realisme jurídic, amb especial referència a A. Ross. La revisió del normativisme en H.L.A. Hart i N. Bobbio. Direccions jusnaturalistes. El postpositivisme de R. Dworkin. Recapitulació: interpretació jurídica i models de funció judicial.
¨ Qüestions obertes en el s. XXI. Els "dèficits de la Il.lustració" i el paradigma postmodern. L'impacte de la globalització. Problemes de legitimitat. Multiculturalitat i drets. Dret i pau. Dret i biotecnologia.
Objetius
Reflexionar sobre els problemes i les aportacions que han suscitat les diverses concepcions filosoficojurídiques al llarg de la història del pensament;
Connectar el dret amb la realitat social (econòmica, política i axiologicocultural) en què es troba inserit;
Enfront de l'enfocament primordialment sectorial de la resta dels sabers i disciplines jurídiques, afavorir una visió global i crítica del dret positiu, des d'una primera síntesi filosòfica.
Es tracta, doncs, no tant de descriure el dret com de reflexionar sobre el seu sentit i implicacions, sobretot ara i ací.
URL de Fitxa